0

Simbolul eleganței masculine a unui costum pentru barbati în sec. 21

Indiferent de stilul pe care un domn îl poate adopta, indiferent că preferă un material…

Istoria unui costum pentru barbati, un simbol al eleganței masculine

Costumul pentru bărbați, de-a lungul timpului, a fost și este cel mai reprezentativ simbol al stilului și eleganței masculine.

Primele referințe cu privire la costumul bărbătesc se regăsesc în jurul anului 1666, însă acestuia i se acordă importanța cuvenită abia după anii 1800.

De-a lungul anilor, costumul a suferit modificări, datorită tendințelor sociale, astfel încât acesta a devenit poate cea mai importantă îmbrăcăminte masculină, continuând astfel să influențeze societatea contemporană.

Costum pentru bărbați

Revenind la rădăcinile istorice a costumului bărbătesc, marea societate aristocratică a secolului al XVII-lea purta costumul sub forma unor combinații de paltoane lungi, veste și pantaloni, stabilindu-se astfel bazele îmbrăcămintei masculine care avea să schimbe eleganța masculină pură.

Deși la începutul apariției sale, costumul era privit ca o îmbrăcăminte masculină de lux, influențele societății, schimbările economice, apariția unor noi stiluri vestimentare și bineînțeles apariția mai multor producători de țesături, au făcut ca acest articol vestimentar să devină un must-have al fiecărui domn din vremea respectivă.

Cea mai prolifică perioadă a costumului bărbătesc este secolul XX.

Faptul că era mai accesibil din punct de vedere al prețului acestuia, dorința bărbaților de a se afirma în societate prin eleganță și rafinament, dar și apariția industriei cinematografice, au făcut ca acestui articol vestimentar masculin să i se acorde atenția cuvenită.

În fiecare an i se aduceau modificări din punct de vedere al stilului, al materialelor din care erau realizate, croiul era adaptat astfel încât să existe o potrivire perfectă între perioada contemporană acestuia și antropomorfologia masculină, amintind astfel că la începutul anilor 1900 se purtau costume croite larg la un rând de nasturi, ca în anii următori să își facă apariția celebrul costum la doua randuri de nasturi, croiul subțire italienesc, urmat de croiul cu umeri lați și masivi (datorită bureților folosiți).

Costumul bărbătesc, semnificația componentelor unui costum pentru barbati

După cum bine știți, un costum pentru barbati este compus din cele două piese de bază: sacou și pantalon.

Vesta fiind o piesă vestimentară opțională, însă noi o considerăm o piesă importantă pentru a completa întreg asamblu vestimentar.

Sacoul este componenta cea mai importantă a costumului. În societatea de azi întâlnim diferite variații ale sacoului din punct de vedere al rândului de nasturi, acesta fiind la un singur rând de nasturi (cel mai întâlnit model de sacou) sau sacoul la două rânduri de nasturi, acesta din urmă oferind un stil mai elegant.

Rever ascuțit

Din punct de vedere al tipurilor de revere, sacoul bărbătesc poate fi cu rever crestat (o ciupitură în formă de V dispusă orizontal cu vârful spre interiorul costumului), rever ascuțit sau rever șpiț (în termeni comuni) sau rever șal, acesta fiind specific costumelor de gală, costumelor de ceremonie.

Fiecare dintre aceste detalii contribuie la stilul și forma pe care o poate avea un sacou bărbătesc.

Pantalonii sunt cea de-a doua componentă a costumului, însă cu detalii mai puține din punct de vedere stilistic.

Croiul și lungimea acestora, precum și micile detalii referitoare la betelie sau la terminația acestora (tivul) conturează stilul elegant al costumului.

Cea de-a treia componentă a costumului, de altfel opțională cum am amintit mai sus, este vesta. Vesta poate reprezenta componenta care oferă plusul de rafinament al costumului.

De altfel, un costum de barbati format din trei piese poate să reprezinte un look formal.

Dacă se optează pentru o vestă de o altă culoare sau țesătură, costumul se poate diferenția mai ușor din punct de vedere stilistic.

Vestă la un singur rând cu rever ascuțit

În cele ce urmează vreau să detaliem câteva modele de costume de barbati, elegante.

Eleganța vestimentară masculină care străbate tendințele modei, a unui costum pentru barbati, clasic

Dacă vreodată v-ați întrebat de ce un costum pentru barbati, clasic nu se demodează, răspunsul este cât se poate de evident: acest tip de costum bărbătesc, încă de la începuturile sale, este simbolul stilului rafinat, versatil atunci când este vorba de noi tendințe, totodată fiind îmbrăcămintea elegantă masculină de bază în garderoba unui domn.

Anterior, vă povesteam că anii 1800, secolul XIX, au reprezentat primii ani de importanță și distinctivitate a acestui tip de îmbrăcăminte, acesta evoluând stilistic până la forma sa actuală, păstrându-și esența în același timp. În ciuda tendințelor din lumea modei, uneori ciudate, costumul clasic s-a păstrat ca un simbol al formalității și al profesionalismului masculin desăvârșit.

Din punct de vedere al elementelor specifice unui costum clasic, amintim că un costum clasic este format din cele două componente de bază, sacoul la un rând de nasturi cu reverul crestat (rever mai specific acestui tip de costum), și pantalonii care pot fi cât se poate de simpli.

Pe de altă parte, un costum de bărbați clasic este tipul de îmbrăcăminte masculină care poate fi adaptat foarte ușor în funcție de eveniment.

Spre exemplu, pentru evenimentele formale, cum ar fi nunți, se poate opta pentru un costum negru sau bleumarin, aceste două costume fiind o alegere foarte bună atunci când vorbim de un costum de mire, iar dacă adăugăm și un costum gri la culorile menționate anterior, acestea pot reprezenta ținute de business pentru întâlnirile de business.

Costum clasic în 3 piese

Pentru un aer mai lejer, trecerea de la un look formal la unul degajat smart-casual, se poate face prin schimbarea cămășii, dintr-o cămașă albă într-o cămașă colorată sau cu diferite modele.

Costum pentru bărbați clasic slim fit, tailored fit, regular fit

De-a lungul istoriei sale, costumul clasic a suferit mai multe adaptări din punct de vedere al croiului acestuia, dând naștere mai multe tipuri de croiuri, însă le amintim pe cele de bază:
Croiul slim fit – un costum slim fit este cambrat pe corp, urmând îndeaprope linia corpului, fiind recomandat pentru persoanele mai subțiri din punct de vedere al conformației.

Croiul regular fit – un costum regular fit este foarte lejer pe corp, acesta fiind recomandat persoanelor care sunt mai dezvoltate din punct de vedere al conformației.

Croiul tailored fit – probabil cel mai elegant și sofisticat tip de croi, acesta oferind confortabilitatea de care are nevoie un bărbat, în același timp un costum tailored fit fiind costumul care conturează silueta domnului contemporan. Majoritatea costumelor nostre sunt croite pe acest tip de croi.

Costum pentru barbati la doua rânduri de nasturi

Un costum la doua randuri de nasturi, prin eleganța și farmecul lui aparte, este ținuta care și-a păstrat intactă importanța în garderoba unui bărbat.

Imaginea sa plină de rafinament, stilul impunător, au făcut ca acest tip de costum bărbătesc să fie un pilon în lumea modei.

Avându-și originile tot în jurul anilor 1800 – 1900, fiind o îmbrăcăminte dedicată unităților militare, costumul la două rânduri de nasturi este compus dintr-un sacou cu închiderea specifică, parte peste parte, clape frontale și bineînțeles, cele două rânduri de nasturi dispuse paralel.

Cea mai prolifică perioadă a acestui costum barbatesc este perioada anilor 1930 – 1940, considerată și era de aur a costumului la două rânduri de nasturi.

Popularitatea acestui costum a crescut datorită vedetelor de la Hollywood, precum și oamenilor influenți din acea perioadă, dat fiind faptul că această ținută oferea un stil impunător.

Față de precedentul său costumul clasic, costumul la două rânduri de nasturi are câteva elemente distinctive, precum numărul de nasturi dispuși în două rânduri paralele.

Numărul nasturilor este tot timpul par, începând de la doi nasturi, până la opt nasturi dispuși paralel., iar numărul nasturilor, determină stilul formal și eleganța costumului.

Reverele unui costum la două rânduri de nasturi, pot fi atât ascuțite cât și crestate. Reverele ascuțite fiind mai elegante, mai formale, pe de altă parte reverele crestate fiind mai puți formale, oferind un aspect mai simplu.

Un costum la două rânduri de nasturi este mai cambrat pe talie, linia sacoului conturând talia masculină într-un mod elegant.

Desigur, de-a lungul timpului, acesta a suferit modificări cu rol de adaptare contemporană.

Costumul la două rânduri de nasturi este o alegere sigură pentru evenimentele formale, este un costum de nuntă elegant, este un costum bărbătesc impunător la întâlnirile de afaceri.

Costumul acesta este mult mai versatil în comparație cu un costum clasic, combinându-se cu diferite piese vestimentare, se pot obține diferite ținute sofisticate din punct de vedere vestimentar.

Costum în două rânduri de nasturi

Toate caracteristicile sale, croiul acestuia, stilul, particularitățile, fac dintr-un costum o îmbrăcăminte pentru bărbați unică rezistentă la schimbările contemporane, oferind unui domn aerul impunător, confidența de care are nevoie.

Prezența lui în lumea modei, de-a lungul timpului, este simbolul rezistenței la influențele mai puțin convenționale din lumea modei.

Ce reprezintă, în societatea contemporană, un costum pentru barbati


În acestă societate contemporană, moda masculină a devenit fragilă, tendințele moderne influențând atât pozitiv, cât și negativ.

Din punct de vedere tehnic, industria confecțiilor este mult mai dezvoltată, cusăturile, tăierile țesăturilor fiind mai precise.

Pe de altă parte, uitându-ne la cromatică, culorile de bază negru, bleumarin, gri sunt în continuare cele mai sigure culori (acele culori care nu dau greș), în schimb privim cu optimism spre culorile deosebite care sunt tot mai populare.

Analizând versatilitatea costumului bărbătesc, observăm că utilitatea acestuia a depășit granițele evenimentelor formale.

Sacoul fiind purtat împreună cu blugi oferă look-ul smart casual, în schimb un costum pentru barbati realizat din in sau bumbac este un must-have pentru primăvară-vară.

În încheiere, indiferent de stilul pe care un domn îl poate adopta, indiferent că preferă un material mai subțire sau unul all season, un costum pentru barbati a fost, este și va fi un simbol al eleganței masculine.

Subscribe to our newsletter

Subscribe to our newsletter to benefit from the best offers and news

0
    0
    Coșul tău
    Nu ai adăugat nimic în coșMagazin