0

Educație vestimentară – Vesta de costum – scurt istoric, rol, modele

Scurt Istoric Primele mențiuni istorice ale vestei se regăsesc în Anglia secolului al XVI-lea, unde…

Scurt Istoric

Primele mențiuni istorice ale vestei se regăsesc în Anglia secolului al XVI-lea, unde Regele Charles II hotărăște ca aceasta să fie un articol vestimentar obligatoriu în ținuta din regat – \”Regele a aprobat ieri în consiliu, hotărârea ce nu o va modifica niciodată privind moda pentru haine: Va fi o vestă, nu știu bine cum ”- Samuel Pepys – octombrie 1666. Prin această hotărâre regele impunea o schimbare majoră a ținutei, moda acelor vremuri fiind puternic influențată de stilul baroc foarte raspândit în Europa. Odată cu această hotărâre a luat naștere și costumul compus din 3 piese. În funcție de eveniment, vesta era purtată peste zi în combinație cu un sacou, seara sacoul fiind înlocuit cu un palton ori un frac – în funcție de eveniment.
Un rol important în evoluția costumului din 3 piese l-a avut și englezul Beau Brummell prin prisma redefinirii costumului. În viziunea lui, costumul era compus dintr-un sacou de culoare închisă, vestă de culoare pală, cămașă albă cu cravată, pantaloni de culoare pală și cizme înalte. Acest trend a fost răspândit foarte repede în regatul Angliei, iar mai apoi în toată lumea. Totodată, acesta este personalitatea care a răspândit conceptul de „baie zilnică„ în rândul bărbaților.

Alegerea vestei

Este imporant să alegi o vestă cu măsura potrivită. Lungimea ei trebuie să acopere betelia (tivitura de sus) pantalonului și să ascundă cămașa. Totuși, dacă atunci când ridici mâinile nu se vede puțin din cămașă, vesta este prea lungă, aceasta trebuie să fie cambrată, aproape de corp, dar nu fixă. Cum am menționat și în artcolul anterior \”Cum încheiem nasturii\”, ultimul nasture al vestei va fi tot timpul desfăcut.
Vesta, cunoscuta componentă a costumului din 3 piese, este menită să creeze atât un aspect formal cât și un aer elegant celui ce o poartă. Pe de altă parte, aceasta este foarte bine venită în lunile mai puțin calde, atunci când poate, un palton ar fi prea călduros.

Sfaturi

Costumul și vesta de aceași culoare – vesta se va purta imperios în combinație cu sacou, indiferent de situație.
Ce facem daca ne este prea cald?
Ei bine, nu este indicat să facem rabat de la această regulă, însă dacă vesta are buzunar la piept, se poate adăuga o batistă, astfel avem pata de culoare necesară. De asemenea putem opta pentru un ceas de buzunar, lanțul acestuia atașându-se la butoniera numărul trei, de jos in sus. Dacă ești dreptaci pune ceasul în buzunarul stâng și invers, astfel asiguri un acces ușor. Acest tip de accesorizare este unul de efect, asigurând succesul ținutei.

Vesta de culoare diferită față de cea a costumului – această combinație oferă foarte multă flexibilitate. În acest caz chiar dacă optezi să renunți la sacou, respecți toate regulile unei ținute elegante.

Tipuri de vesta:

Subscribe to our newsletter

Subscribe to our newsletter to benefit from the best offers and news

0
    0
    Coșul tău
    Nu ai adăugat nimic în coșMagazin