0

Cămașa pentru bărbați, o piesă vestimentară esențială în garderoba domnului din sec. 21

Cămășa pentru bărbați, încă de la originile sale, a devenit o piesă vestimentară foarte importantă…

Cămășa pentru bărbați, încă de la originile sale, a devenit o piesă vestimentară foarte importantă în garderoba unui domn. Este specifică stilului vestimentar masculin, a luat naștere sub forma unei tunici iar în urma influențelor modei a căpătat forma actuală.

În următoarele paragrafe vreau să pătrundem în istoria cămășii, să trecem în revistă modelele actuale de cămăși, care sunt componentele acesteia și ce fel de materiale sunt folosite pentru fabricarea unei cămăși pentru bărbați.

Cămașa pentru bărbați, un scurt istoric

Acestă îmbrăcăminte masculină își are rădăcinile în cele mai vechi timpuri, în jurul anilor 3500 – 2000 Î.H. în civilizația Mesopotamiei Vechi.

Tipul de cămașă pe care o purtau ei era sub forma unei tunici, era subțire datorită temperaturilor ridicate.

În Antichitate acest tip de îmbrăcăminte a cunoscut o creștere a notorietății în perioada Egiptului Antic și a Imperiului Roman, dat dorită dimensiunii acestor civilizații.


Trecerea de la o simplă tunică simplă la o tunică cu particularități asemenea unui cămăși pentru bărbați s-a făcut în Evul Mediu, atunci când tunica a devenit mai cambrată iar acesteia i s-au adăugat gulerele și manșetele, de astăzi.

Probabil cea mai prolifică perioadă a cămășii este perioada Renașterii, atunci când acestei piese vestimentare i s-a acordat atenția cuvenită, dat fiind faptul că aceasta suferea constant modificări din punct de vedere al design-ului. Dantela era nelipsită, iar manșetele detașabile erau o componentă de bază a cămășii.

Din punct de vedere al inovațiilor, secolul XX reprezintă perioada în care cămașa capătă particularitățile pe care le întâlnim azi: cămașa cu nasturi la vedere, guler cu nasturi, mâneci cu manșete duble sau simple.
În zilele actuale cămașa pentru bărbați a devenit o piesă vestimentară nelipsită din gardeorba unui domn, aceasta fiind de diferite stiluri, realizată din diferite țesături.

Componentele unei cămăși

Cămașa pentru bărbați are mai multe componente de bază, acestea diferențiindu-se în funcție de croi, design. Acestea sunt următoarele:

camasa pentru barbati

Gulerul, care poziționat în partea superioară a cămășii este de diferite stiluri și are diferite dimensiuni.

Cel mai întâlnit tip de guler este gulerul ascuțit.

Partea care susține gulerul este formată dintr-o bandă având rol de suținere a gulerului.

Forma gulerului dă stilul cămășii, înălțimea acestuia poate fi de 3 cm – 3.5 cm, școala italiana acceptând și gulere de 4-5 cm.

Arcul gulerului oferindu-i un aspect masculin cămășii.


Gâtul, sau deschiderea superioară a cămășii cu rol definitoriu al stilului unei cămăși. Mai pe înțeles, dacă întâlnim ”gât în forma literei V” cămașa are guler tip anchior.

Umerii, care au o bucată de material subțire și se întâlnește în partea superioară a cămășii, pe partea din spate. Tot în zona umerilor întâlnim cusăturile dintre mânecă și corpul cămășii.

Mânecile sunt părțile cămășii care acoperă brațele și sunt atașate în zona umerilor, cum am specificat mai sus. Răscroiala subsuorii de la mânecă este definitorie în ceea ce privește lejeritatea mânecii, cu cât este mai largă, cu atât este mai lejeră cămașa pentru bărbați.

Mâneca unei cămăși nu se poate încheia simplu, pentru că ar strica frumusețea acestei piese vestimentare. Prin urmare manșeta este capătul elegant al unei mâneci, de regulă având nasture pentru a fi potrivită încheieturii. Adesea, manșeta poate fi încheiată cu butoni.

Camasa cu nasturi ascunsi

Fâșia de material situată pe mijlocul cămășii bărbătești este baza pe care se prind nasturii sau alte elemente cu rol de fixare. Această fâșie poate fi cu fentă dublă, simplă sau ascunsă. Tot această componentă desparte cele două panori frontale, în schimb panoul de pe spate fiind dintr-o singură bucată. Panourile sunt îmbinate prin cusăturile laterale și sunt încheiate prin tiv, uneori acesta fiind decorativ.

Doresc să mai menționez două componente opționale acestea fiind buzunarul care este cusut pe partea stângă a cămășii și este recomandat cămășilor casual, și pensele din spate care sunt niște pliuri pentru un plus de libertate în mișcare.

Toate componentele descrise mai sus pot fi combinate astfel încât se pot obține o varietate de stiluri și funcționalități. La urma urmei, o camașă pentru bărbați nu trebuie să lipsească din garderoba unui domn.

Stiluri de cămășa pentru bărbați.

Din punct de vedere al stilului cămășile sunt de mai multe tipuri, acestea fiind adaptate în funcție de eveniment, de anotimp și chiar de temperatura resimțită de afară.
În rândurile următoare vom aminti câteva stiluri de cămăși, din punctul meu de vedere sunt cele mai importante:

camasa alba simpla

Probabil cea mai răspândită cămașă pentru bărbați este cămașa albă simplă, numită și dress shirt.

Recomand ca această cămașă să fie realizată din 100% bumbac pentru a fi respirabilă, poate fi cu nasturi la vedere sau nasturi ascunși.


De regulă este purtată la costumul bărbătesc dar poate fi purtată și alt tip de ținută formală.

Gulerul acesteia este ascuțit de cele mai multe ori, însă, mai nou, este acceptată și forma răspândită a gulerului.

material denim

Un alt tip de cămașa pentru bărbați este cămașa casual. Însuși stilul acestei cămăși descrie aspectul pe care îl oferă: un aspect relaxat. Este întâlnită într-o multitudine de stiluri, cum ar fi chambray, flanel sau chiar denim. Ca utilitate, acest tip de cămașă pentru bărbați este recomandată pentru purtarea de zi cu zi.Cămașa pentru bărbați polo sau în termeni populari tricoul polo, este confecționată din bumbac, are un guler de regulă ascuțit, iar în loc de multitudinea de nasturi frontali pe care îi întâlnim la o cămașă normală, cămașa polo are o singură plachetă cu doar câțiva nasturi, poziționată la nivelul gulerului.

O altă invenție a secolului contemporan, în materie de cămăși bărbătești, o reprezintă tricoul simplu sau T-Shirt-ul, care prin definiție este cea mai simplă variantă a unei cămăși: fără gulerele ridicare, fără nasturi. Sunt realizate din bumbac, sunt extrem de confortabile, și sunt disponibile atât cu guler anchior, cât și cu guler la baza gâtului.

camasa henley

Cu o notorietate în creștere, cămașa pentru bărbați, stil Henley, este o cămașă cu casual, asemănătoare unui tricou polo din punct de vedere al particularităților, însă este mai elegantă.Probabil una dintre cele mai importante cămăși, din punctul meu de vedere, este cămașa pentru bărbați Oxford. Nu doar datorită elementelor definitorii și a versatilității sale, cât și datorită materialului plin folosit. Țesătura din bumbac, textura fină a țesăturii, îi oferă acestei cămăși un loc binemeritat în garderoba domnului contemporan.

Camașă pentru bărbați model Oxford
Camașă pentru bărbați model Oxford

Specifice anotimpurilor reci și mai ales, dacă este în carouri verzi și roșii atunci este perfectă pentru sărbătorile de iarnă, cămașa pentru bărbați, realizată din flanel este realizată din țesătură moale, mai plină, bineînțeles bumbacul este firul folosit la producerea țesăturii. Modelul în carouri este specific acestei cămăși.Ca o soluție pentru vremea caldă din perioada verii, cămașa pentru bărbați cu mânecă scurtă este alegerea ideală pentru acest anotimp. Nu recomand sub nici o formă, ca acest tip de cămașă pentru bărbați să fie purtat la evenimentele formale. Pentru evenimentele formale conduita vestimentară este cât se poate de strictă, nu de alta, dar un domn îmbrăcat corect, va atrage tot timpul atenția. Este potrivită pentru un look casual, iar pentru un stil elegant, această cămașă nu va fi purtată pe sub sacou.

Nu trebuie să uităm de cămașa sport, create special pentru domnii care fac activități în aer liber. Tehnologia actuală și dezvoltarea industriei de profil au adus în piață țesături care absorb umezela sau chiar impermeabile.

Fiecare cămașă pentru bărbați trebuie adaptată în funcție de împrejurări. La un eveniment formal nu se va purta o cămașă sport, cum nici atunci când sunt activități fizice se va purta cămașă Oxford.
Desigur, în piață sunt mai multe modele de cămăși, cu siguranță vor apărea altele, dat fiind faptul evoluția constantă a industriei de profil.

Tipuri de croiuri a unei cămăși bărbătești

La origini, având în vedere limitarea din punct de vedere al tehnologiei, cămașa avea un croi standard, comun. De regulă era mai largă pentru a fi potrivită mai multor tipuri de constituții.

De-a lungul timpului și sub influența industriei modei, croiul cămășii a fost adaptat pentru ca această să fie cât mai potrivită antropomorfologiei masculine. Astfel, au luat naștere mai multe tipuri de croiuri:

Probabil cel mai dorit croi, de către domni, este croiul slim fit. Acest tip de croi oferă un aspect modern, urmărește îndeaproape linia corpului, însă nu are aceeași lejeritate ca alte tipuri de croiuri, cum ar fi croiul regular fit. Acesta din urmă este mult mai lejer, potrivirea acestuia fiind una clasică și este recomandată pentru persoanele cu un abdomen mai proeminent.

camasa slim fit
Croi slim fit
camasa regular fit
Croi regular fit

Din punctul meu de vedere cel mai potrivit croi pentru antromorfologia domnilor din România (aici mă refer la cei care au ”ADN românesc) este croiul tailored fit, fiindcă acest tip de croi nu este nici prea strâmt asemenea unei cămăși slim fit, dar nu este nici prea regular asemenea unei cămăși regular fit. Confortabilitatea este extraordinară, atât în zona brațelor cât și în zona pieptului și a abdomenului.

Actualmente mai întâlnim și tipul de croi atletic, specific persoanelor cu o constituție mai musculară, cămașa fiind mai lejeră în zona pieptului și mai cambrată în zona taliei, croiul relaxat oferind lejeritate pe toată zona corpului fără a fi prea largă, și croiul tall fit care este conceput pentru bărbații înalți.

Alegerea unui croi nu trebuie să fie una dificilă, întrucât factorul decizional este lejeritatea pe care o ai atunci când porți o cămașă.

Gulerul cămășii, componenta care dă stilul unei cămăși

Componenta definitorie a stilului unei cămăși este de departe gulerul acesteia. După modelul gulerului se pot distinge cămășile.

camasa alba

Gulerul cu un singur nasture sau gulerul ascuțit normal este tipul de guler cel mai răspândit. Particularitatea acestuia este unghiul îngust al gulerului. Cămașa pentru bărbați, cu un astfel de guler este întâlnită la majoritatea ținutelor formale.

Pentru o ținută mai casual se recomandă gulerul button-down care prin definiție este un guler a cărui colțuri sunt prinse de cămașă cu nasturi mici.

camasa casual

Preferința mea este gulerul cutaway specific școlii italiene. Unghiul dintre vârfurile gulerului este mai deschis. Oferă un stil mai modern și este pretabil pentru cravatele mai late, probabil de aici și preferința pentru această cămașă.

Pentru îmbinarea aspectului casual cu cel formal, fără a strica ținuta, este acceptată și cămașa cu guler mao, mandarin cum este numit în termeni populari, oferind un look modern.

Guler cutaway
Guler cutaway
Guler mandarin
Guler mandarin

Pentru evenimentele formale de excepție cămașa cu guler wing este cea mai potrivită. Evenimentul formal nu trebuie confundat cu cel a unei căsătorii, unde se acceptă cămașa cu guler clasic dar cu nasturi ascunși și butoni la manșetă. Gulerul wing are colțurile îndreptate în sus, iar acesta este potrivit pentru papion.

Mâneca, pe cât de simplă, pe atât de importantă

Lungimea mânecii unei cămăși pentru bărbați, manșeta acesteia, dar și accesoriile de ajustare sunt câteva dintre elementele care definesc, de asemenea, stilul unei cămăși.
Dacă vorbim de cămăși cu mâneci lungi, acestea sunt cele mai întâlnite și sunt ideale pentru vremea rece sau pentru evenimentele formale. Pe de altă parte mânecile scurte sunt potrivite pentru ținute ceva mai casual și specifice primăverii-verii. Detalii precum mâneci în formă de clopot sau mâneci evazate doar schimbă aspectul cămășii de la formal la informal. Pentru un look sportiv, mânecile sunt de tip raglan, iar cusăturile acestea pornesc din zona gâtului; sunt specifice cămășilor polo și celor casual.

Există un tip de mânecă care este foarte întâlnită în ziua de azi datorită utilității sale. Mâneca are un nasture cu fâșie subțire pe dedesubt, care permite ajustarea lungimii acesteia.
Tipul de mânecă influențează stilul vestimentar dorit, acesta fiind adaptat în funcție de evenimentul la care veți participa. Stilul trebuie adoptat astfel încât să fie potrivit pentru dumneavoastră.

Modelul cămășii bărbătești, sofisticitatea look-ului

Când vine vorba de modelul unei cămăși, a pattern-ului acestea, mă refer stric la imprimeul acesteia. Cu cât e mai sofisticat cu atât este mai casual și vice-versa, cu cât este mai simplu cu atât este mai formal. La noi bărbații, simplitatea pieselor vestimentare este eleganța pură.
Prin urmare, în stilul vestimentar contemporan întâlnim diferite pattern-uri ale cămășilor bărbătești, iar dintre acestea doresc să amintesc următoarele:

Cămașă pentru barbati uni

Cămășa uni sau unicolore care sunt ușor de asortat cu diferite piese vestimentare, sunt într-o singură nuanță (de aici și denumirea uni) și sunt pe cât de clasice, pe atât de versatile.


Cămașa pentru bărbați, în dungi este preferata mea în materie de model. Dungile cămășii sunt verticale, sunt în contrast cu baza colorată a cămășii. Cu cât sunt mai subțiri dungile, cu atât cămașa este mai elegantă. Dacă apar și dungile orizontale atunci cămașa este în carouri, stilul fiind diferit în funcție de dimensiunea caroului.

Pentru un aspect ieșit din comun, se poate opta pentru cămașa cu buline mici așezate uniform sau neregulat, de asemenea modelul de cămașă cu flori fiind destinat unei ținute de vacanță. Din păcate, aceasta din urmă este deseori confundată și se face marea greșeală de a fi purtată la evenimente.
Din categoria cămășilor cu imprimeu, fac parte cămășile cu modele geometrice, cămășile cu model de tip camuflaj (aceestea fiind inspirate din industria textilă militară), cămașa hawaiană cu imprimeuri tropicale specifice unei ținute relaxate de resort.

Cămașa cu detalii fine brodate, sau chiar cu inițialele numelui este cămașa care te face să fii unic. Este prea puțin probabil ca la același eveniment să întâlnești un alt domn care are aceleași detalii brodate.

Pattern-ul unei cămăși pentru bărbați este strict legat de natura evenimentului. Alegerea greșită a modelului cămășii poate strica întregul look, prin urmare acordați o atenție deosebită modelului cămășii.

Țesătura cămășii, fir natural pentru respirabilitatea pielii

Țesătura cămășii, din care este realizată aceasta este importantă pentru respirabilitatea acesteia. O cămașă realizată din țesătură naturală din bumbac sau in nu se poate compara cu o cămașă realizată din fire sintetice. Respirabilitatea acestea fiind infonfundabilă. De pildă, aerul circulă mult mai ușor printr-o țesătură de in. În cele ce urmează doresc să menționez câteva țesături comune, folosite pentru realizarea cămășilor.

Cămașă Oxford

Cea mai întâlnită țesătură este cea din bumbac. Este un material respirabil, este cel mai întâlnit material folosit pentru producerea unei cămăși, este întâlnit sub forma mai multor texturi, textură netedă poplin, textura fină Oxford și textura twill.

Specifică cămășilor de vară, cu aspect natural și ușor șifonabilă, țesătura din in este folosită pentru a produce cămășile care dau look-ul relaxat.

Flanelul este tipul de țesătură plină, moale specific cămășilor casual, și după cum am menționat în rândurile de mai sus, imprimeul specific acestei țesături este caroul.

Asemănător țesăturii denim (blugi) este țesătura chambray, care, spre deosebire de țesătura denim, este mai subțire. Cea din urmă țesătură, denimul este de cele mai multe ori folosită pentru cămășile care se poartă împreună cu pantaloni denim.

Pentru domnii care preferă cămășile luxoase, mătasea este cea mai potrivită țesătură, dat fiind faptul că aceasta are și aspectul mai lucios.

Țesătura din amestec de poliester, țesătura popeline (poplin) și țesătura twill, sunt țesăturile care, din punct de vedere al design-ului, oferă aspectul formal al cămășii. Amestecul de poliester este mai durabil, popeline-ul oferă un aspect neted, îngrijit, pe când țesătura twill este foarte fină și plăcută la atingere.

Tehnologiile actuale permit tratarea țesăturilor astfel încât acestea pot fi foarte moi, pot fi ușor de călcat sau chiar sunt tratate astfel încât să nu se șifoneze extrem de ușor.

În concluzie, cămașa de bărbați este o piesă vestimentară versatilă. Este îmbrăcămintea care intră în contact direct cu pielea. Alegerea cămășii trebuie să fie în concordanță cu evenimentul la care participi, adaptată la condițiile meteo de afară, iar culoarea acestea este amprenta asupra întregii ținute.
Țineți cont de faptul că o camașă realizată din țesături naturale este mult mai sănătoasă pentru piele, chiar dacă unele fire sunt mai greu de întreținut.

Subscribe to our newsletter

Subscribe to our newsletter to benefit from the best offers and news

0
    0
    Coșul tău
    Nu ai adăugat nimic în coșMagazin